SamenDelen (Golfslag initiatief)

SamenDelen | Geef wat je over hebt, neem wat je nodig hebt.

Dat is het uitgangspunt van SamenDelen, een initiatief van de drie kerkgemeenschappen en enkele individuele bewoners in Aardenburg (Gemeente Sluis).

In de buitenhal van de Doopsgezinde Gemeente Aardenburg aan de Weststraat 37 staat een kast waar mensen die het niet breed hebben houdbare levensmiddelen kunnen halen. Vrijwilligers vullen elke dag de kast aan met voedsel in blik of glas, koffie en thee, en huishoudartikelen zoals zeep en wasmiddel.

Wil je producten schenken dan kan je die deponeren in de daarvoor voorzien dozen en manden in de drie kerken: de Rooms-Katholieke Kerk aan de Weststraat, de Protestante Kerk in de Sint-Bavostraat en de Doopsgezinde Kerk aan de Weststraat. Op de drie locaties vind je ook info hoe SamenDelen werkt.

Initiatiefnemers Maria, Gerda, Janneke en Nico stelden een ‘spelregelbrief’ op met een aantal afspraken. “Voor wie geeft vragen we goed de vervaldag op de geschonken waren te controleren en geen voedsel te schenken dat snel bederft. Voor wie neemt vragen we enkel te nemen wat nodig is, zodat iedereen aan de beurt kan komen. Er zal ook een schrift liggen waar mensen kunnen aangeven wat ze graag zouden hebben.”

“We zorgen er ook voor dat het aanbod divers is. Als er bijvoorbeeld iemand twaalf blikken soep doneert, zetten we ze over een tijd van een paar dagen in de kast. Achter de schermen creëren we dus een opslagruimte.”

De SamenDelen-vrijwilligers gaan elke dag langs om de inhoud van de kast te controleren. Om dat goed te laten verlopen, is een beurtrol opgesteld. Het initiatief wordt in de zomer geëvalueerd om te zien wat werkt en niet en indien nodig bij te sturen.

In de buitenhal van de Doopsgezinde Gemeente staat al een paar jaar een andere kast gevuld met boeken. Ook daar kunnen Aardenburgers nog steeds terecht om een interessant boek uit te nemen. SamenDelen is het vervolgverhaal.